“Geld maakt niet gelukkig maar geen geld maakt wel ongelukkig.”

In mijn coachpraktijk is “geld” een terugkerend thema. Financiële zekerheid vinden velen van levensbelang. Maar tegen welke prijs? Blijf jij opgesloten zitten in je gouden kooi? Of breek jij eruit en spring jij in het diepe? Enerzijds is het superfijn als je alles kan doen zonder na te denken of het “deze maand wel uit kan”. Anderzijds is het ook heel waardevol als je juist meer geniet van alles wat je doet (juist) omdat het er niet in overvloed is… Dat je bewustere keuzes maakt om spullen wel of (bewust) niet te kopen. Dat je niet 3 x per week uiteten gaat maar alleen bij speciale gelegenheden. Als je bewuster op je uitgavenpatroon let, kom je erachter dat zo’n hoog salaris niet nodig is om in je levensonderhoud te voorzien. Dat je ook met minder prima rond kan komen en daarmee werk kan doen dat wellicht minder goed verdient maar je wél voldoening geeft. Op een gegeven moment ga je de (vermeende) schaarste juist waarderen en het beschouwen als overvloed… Verzamel herinneringen, geen bezittingen. Bepaalde dingen in het leven zijn niet te koop: echte liefde, dromen, vrienden, geluk, een wens die werkelijkheid wordt, iemands aandacht en tijd… Met geld kun je een hond kopen, maar niet het kwispelen van zijn staart. Als tijd geld is, hoe arm ben je dan als je geen tijd hebt? Natuurlijk moet er wél brood op de plank komen, maar kan dat echt niet op een andere manier? Een vast contract is tegenwoordig schijnzekerheid en het aantal ZZP’ers kent een exponentiële groei. Het kan bovendien ook zo zijn dat je juist als zelfstandige zoveel meer verdient dan je ooit in loondienst zou hebben gedaan. Droom groot en maak jezelf niet onnodig klein. Ervaring is soms een afschuwelijke leermeester. Het neemt je eerst het examen af en leert je dan pas de les.

Dikwijls vindt jouw opvatting over geld zijn oorsprong in jouw familiesysteem: leefden jouw ouders met het idee dat er geld genoeg was of was er gevoelsmatig altijd te weinig? Koop jij van je laatste spaargeld een nieuwe auto of vind jij dat je met een aardig saldo op je spaarrekening jezelf niet mag verwennen met een mooie vakantie? Daarnaast hangt het vaak samen met je eigenwaarde: vind jij dat je een bepaald uurtarief waard bent? Durf je dat ook zonder blikken of blozen te vragen of straal je uit dat je het zelf ook eigenlijk wel (te) veel geld vindt?

Je bent in je element als je passie en je talent elkaar ontmoeten. Als je alleen je talent benut, raak je burn-out: het vuur is eruit, je bent verslaafd aan bevestiging van buitenaf en dat is levensgevaarlijk. Je gaat er niet van “aan” staan. Ik gun je een vrij leven. Geen leven dat je weggooit aan stress, frustratie, een gevoel van tekortschieten. De wereld zit op jou te wachten. Het leven gaat aan je voorbij. Het enige wat echt opraakt, is tijd. Als je het in loondienst niet vindt, creëer het dan zelf!

Don’t stay where you are tolerated, go where you are celebrated!

P.S. Mijn samenwerkingspartner Josine van Lith van Mastercoaching International en ik hebben de afgelopen periode carrièreswitchers geïnterviewd die vertellen over hun angsten, obstakels, dromen, meningen van anderen, belemmerende overtuigingen, de hobbels die ze hebben genomen en het thema geld en work/life balance. De komende tijd zal ik blogs delen die dit thema raken. Ben jij benieuwd naar het geheim van een goede work/life balance en het (terug) nemen van de regie over je werk en leven? Meld je dan aan voor onze Leadership Boost Day op woensdag 18 augustus a.s. via https://mastercoaching.nl/leadershipboostday!