Is jouw gevaar-, jaag- of zelfzorgsysteem dominant?

“Doordat jij de strijd aangaat, is er een strijd.” (G. Jansen)

In coachtrajecten is bewustwording van de mindset een veelvoorkomend thema. Heb jij een zwakte focus of kwaliteit focus? Hoe vaak bekritiseer je jezelf? Om patronen qua emotieregulatie in kaart te brengen, maak ik weleens gebruik van de krachtcirkel. Volgens klinisch psycholoog Paul Gilbert wordt wat je van jezelf moet, wil en mag gestuurd door drie emotieregulatiesystemen: het gevaar-, jaag- en kalmeringssysteem. Deze systemen hebben vanuit de evolutie een functie en worden in je brein geactiveerd door alledaagse situaties. Waarom blijf je dingen doen die stress opleveren? Door inzicht in je emotieregulatiesystemen te verkrijgen die jouw gevoel van moeten, willen en mogen aansturen, kun je de balans tussen inspanning en ontspanning herstellen. Hoe reageer jij op verandering, tegenslag of negativiteit?

Ambitie (drijfverensysteem – willen): Wat jaag je na? Hoe saboteer jij jezelf?

Bedreiging (gevaarsysteem – moeten): Waardoor voel je je bedreigd?

Hechting (zelfzorgsysteem/kalmeringssysteem – mogen): Waaraan ben je gehecht? Hoe zorg je voor jezelf? Hoe verbind jij je met anderen?

Kracht: Wanneer sta jij in je kracht? Waar hou je het meest van?

Welke cirkel is dominant? Welk cijfer zou je deze cirkel geven? Waar schiet je door?

Wat heb je nodig om in balans te komen of te blijven?

Wat heb je nodig om in je kracht te staan?

Je hebt alle drie de emotieregulatiesystemen nodig, maar ze zijn vaak niet in balans. Veel mensen ervaren dat ze te veel moeten én ze willen ook heel veel. Herken je dat ook bij jezelf? Doordat het kalmeringssysteem over het algemeen te weinig wordt aangeboord, is dit minder goed ontwikkeld dan het gevaar- en het jaagsysteem. Maar goed nieuws: daar kun je – bijvoorbeeld door middel van een coachtraject – verandering in brengen. Nieuwsgierig geworden? Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

(bronnen: drs. A.M.P. van der Winden en mindfulness centrum Heuvelrug).