Waar sta jij op de piramide van Maslow?

Versnipperde aandacht. Herken je de neiging tig dingen tegelijk te doen, continu te multitasken? Steeds je telefoon te checken, even snel te appen tijdens het uitwerken van een complex stuk voor je werk? Wat maakt aandachtig leven zo lastig? Met name afdwalen en handelen op de automatische piloot werken aandachtverlagend en halen je uit het hier en nu.

Aandacht voedt ons, afleiding put ons uit. Je wordt je gewoontes. Waar het oordeel begint, eindigt de waarneming (David Dewulf).

Waar concentratie resultaatgericht is, heeft aandacht geen welomlijnde bedoelingen. Aandacht ligt aan de basis van alles wat je doet; aandachtig(er) leven vormt de eerste stap naar groei van al je vaardigheden. Koester je aandacht, want het is de beste manier die je hebt om uiteindelijk het leven te krijgen dat je wilt (of denkt te willen). Aandacht is het nieuwe goud.

De motivatietheorie en behoeftehiƫrarchie van Maslow bestaat uit vijf fasen. Deze behoeftepiramide beschrijft in vijf fasen wat de mens motiveert en focust op het vervullen van behoeften:

1) fysiologisch (voeding, zuurstof, warmte, onderdak, kleding);

2) veiligheidsbehoeften (gezondheid, persoonlijke veiligheid, financiƫle zekerheid);

3) sociale behoeften (liefde, acceptatie, erbij horen);

4) eigenwaarde (erkenning, waardering, respect. Maslow gelooft dat er twee versies van eigenwaarde voor individuen zijn: in de “lagere versie” van eigenwaarde zoek je respect van anderen door status, erkenning, roem en aandacht. Bij de “hogere versie” zoek je zelfrespect door kracht, competentie, trots, onafhankelijkheid en zelfvertrouwen);

5) zelfactualisatie (de groeibehoefte: je ware potentieel bereiken. Deze behoefte komt niet voort uit een gebrek aan iets, maar uit een verlangen om als persoon te groeien. Het wordt ook wel omschreven als zelfontdekking, zelfrealisatie of zelfverwezenlijking. Dit niveau kan alleen worden bereikt als eerst aan alle andere behoeften is voldaan).

Waar sta jij op de piramide van Maslow? Wat drijft jou? Wat heb je nodig om een stap hoger te komen? Neem gerust contact met me op als je hiermee (verder) aan de slag zou willen.