Leren onthaasten: vertragen, zodat je sneller kunt

Heb jij ook het gevoel dat je jezelf voorbijloopt en nergens nog de tijd voor hebt? Je bent niet alleen! Het jachtige leven is een ziekte van deze tijd die ervoor zorgt dat onze tijdsbeleving volledig ontregeld is en daardoor een heel negatieve invloed heeft op ons leven. Als coach leer ik je tips en technieken die helpen jouw tijdsbeleving grondig onder de loep te nemen. Je leert hoe je jouw tijd efficiënt kunt indelen en hoe je kunt onthaasten, zodat je weer in staat bent om sereen en bewust te leven. Pas als je ergens bewust van bent, kun je bewust keuzes maken. Tijd is een kwestie van prioriteit. Als je ergens geen tijd voor hebt, stel je er kennelijk geen prioriteit aan.

“De tijd vliegt voorbij”, “Ik heb nergens nog tijd voor”, “Ik heb geen tijd meer voor mezelf”…
Misschien heb je, net zoals zoveel miljoenen mensen tegenwoordig, te weinig tijd. Het is een ziekte die zo wijdverspreid is dat we bijna van een pandemie kunnen spreken. Kunnen we dan eigenlijk spreken van een “ziekte van deze tijd” of niet? Ja: tijd is onze levenscontext, net zoals onze omgeving. En juist omdat de tijd een even groot deel uitmaakt van ons leven als ons leven deel uitmaakt van de tijd, heeft een slechte tijdsbeleving eenzelfde negatieve invloed op ons leven als een slechte luchtkwaliteit of een onevenwichtig eetpatroon.

Veel mensen leven alsof ze een schommelstoel zijn: druk bewegen, geen vooruitgang. Dat komt omdat je twee dingen niet helder hebt: 1) waar je naartoe zou willen en 2) wat je momenteel nog tegenhoudt/belemmert.

Ons snelle, gefragmenteerde en bovendien drukke leven zorgt ervoor dat we niet langer in staat zijn om onze agenda zo perfect te plannen als vroeger. We staan voor een nieuwe uitdaging: we moeten onze tijdsbeleving opnieuw bekijken en leren onthaasten zodat we weer in staat zijn om bewuster te leven. De snelheid en de hysterie van het moderne leven versterkt ons niet, maar maakt ons zwakker. Kwetsbaar en overgeleverd. Stilstand is niet altijd achteruitgang, soms is het juist groei. Omdat je alleen door soms stil te staan, kunt zien wat de volgende stap is om vooruit te komen. Vertragen, zodat je sneller kunt.

Járen geloofde ik dat vertraging stilstand was. Nu weet ik: juist in de vertraging en daar waar je weerstand tegenkomt, vind je de antwoorden. Even geen mobiel, maar aandacht voor elkaar… Herinneringen die je later wilt hebben, moet je nu maken!

De kracht van positief denken: “I never lose. I either win or learn”

Het is ons oog dat valt op mooie of lelijke dingen, op het positieve of het negatieve. Het leven is niet roze of grijs, het is veelkleurig. Positief denken is niet vanzelfsprekend. Toch kunnen ook van nature minder optimistische mensen het leven van de positieve kant leren bekijken. Je beslist namelijk zelf of je die roze bril waarover iedereen het heeft, wel of niet opzet. Positief zijn wil niet zeggen dat je alleen maar goede dagen mag hebben, maar dat je zelfs op dagen die helemaal ruk zijn, het vertrouwen hebt dat er betere zullen komen. Als coach leer ik je technieken en oefeningen die daarbij helpen. Je leert in een coachtraject gebaseerd op positieve psychologie (ook wel “de wetenschap van het geluk” genoemd) onder andere hoe je jouw aandacht niet meer automatisch op het negatieve kunt richten en hoe je anderen het voordeel van de twijfel kunt geven zonder naïef te zijn. Ook leer je hoe je piekergedrag kunt voorkomen en zonder schuldgevoelens kunt genieten van de zogenaamde “kleine dingen” in het leven (die vaak achteraf juist de “grote dingen” blijken te zijn…), waardoor je levenskwaliteit zonder twijfel toeneemt!

De inhoud van ons bewustzijn bepaalt hoe we ons voelen. Pessimisme is een toestand, optimisme is een keuze. Geluk is een wending van onze geest, is openstaan voor de wereld en in staat zijn om kansen te grijpen. Houd dit in gedachten: we zien nooit alles, maar slechts een deel van de realiteit. Waarop wil jij je aandacht vestigen? Ga jij voor je geluk of voor je gelijk?

Een quote over mindset van Nelson Mandela: “I never lose. I either win or learn.” Het brengt ons de ontspanning om fouten te mogen maken. Om met iets te kunnen starten, wetende dat je niet kúnt falen, want groei is het doel. Altijd.

Het leven door een roze bril zien is geen definitieve en gelukzalige toestand. Het is een keuze die je moet maken en die heel wat inspanning vereist. Het leven door een roze bril zien, dat is kiezen voor een pad en niet voor een bestemming… Happiness is not a destination, it is a way of life!

Weg met dat schuldgevoel: “the world is so much bigger than your brain, stop living inside your head”

Iedereen heeft weleens een schuldgevoel, maar niet iedereen ziet het verschil tussen schaamte, gezonde en ongezonde schuld. Bovendien ontstaan schuldgevoelens niet altijd bij jezelf, maar ook anderen kunnen je ermee opzadelen. Hoe dan ook, door deze vervelende spelbrekers kunnen we niet altijd volop van het leven genieten. Wie te druk is met goed doen, heeft geen tijd om goed te zijn en zich goed te voelen. Onze uitdaging in het leven is jezelf kunnen zijn in een wereld die jou probeert te maken zoals ieder ander. “Don’t let the behavior of others destroy your inner peace” (Dalai Lama).

Als coach leer ik je technieken en oefeningen die je helpen deze schuldgevoelens los te laten. Je leert onder andere hoe je bewuste keuzes kunt maken zonder je daarbij schuldig te voelen en hoe je volop kunt genieten van de leuke momenten. Zodra je “waarom overkomt mij dit?” vervangt door “wat kan ik hier in essentie van leren?” verandert alles. Ook leer je inzien dat schuldgevoelens je een vals gevoel van controle geven en dat je niet verantwoordelijk bent voor het geluk van anderen.

Een van onze grootste vrijheden is hoe we op dingen reageren. We zien alleen onze buitenkant maar bijna alles gebeurt van binnen. Lief voor jezelf zijn is een van de allerliefste dingen die je kunt doen. We wachten vaak tot iemand iets liefs doet…maar lief zijn voor jezelf kan nu beginnen. Degene die je het moeilijkst kunt vergeven, ben je vaak zelf. Tranen vallen nooit zonder reden en zij zijn je kracht, niet je zwakte. Om hulp vragen betekent niet dat je opgeeft. Het betekent dat je weigert op te geven. Soms is alleen al opstaan en doorgaan moedig en geweldig. Als je de macht lijkt te verliezen over grote dingen focus dan op wat dichtbij is en waar je van houdt. Deze storm zal weer voorbijgaan. De beste ontdekking is dat wie je bent, genoeg is. Onthoud altijd dat je ertoe doet: jij bent belangrijk en er wordt van jou gehouden, en jij verrijkt deze wereld zoals niemand anders dat kan. Soms is haat het enige waar je over hoort, maar er is in deze wereld meer liefde dan je je ooit kunt voorstellen. Als je beter kijkt, zie je meer. Waar je naar kijkt, verandert. Waar je je tegen verzet, blijft.

Wie heeft nog nooit schuld voelen knagen? Een akelig gevoel dat de leuke momenten van het leven vergalt, een doffe indruk iets verkeerds te hebben gedaan, iemand te hebben gekwetst. Schuldgevoelens kunnen soms zelfs ons leven overheersen en ons geluk verpesten. Maar: goed nieuws, we kunnen ons ervan bevrijden! Ik ben SilverLining Coaching mede met dat doel gestart en bied een parcours met praktische oefeningen, zelfreflectie en inzichten om het schuldgevoel te leren kennen en je ervan los te maken. Alles wat je aandacht geeft, groeit, tenzij je het niet voedt of transformeert. Laten we nooit meer sorry zeggen voor de keuzes die we maken en de manier waarop we ons leven indelen. Je kunt alleen tijd verspillen als je vergeet ervan te genieten. “There isn’t enough room in your mind for both worry and faith. You must decide which one will live there.” Ben jij er klaar voor om jouw schuldgevoel gedag te zeggen?