Bevrijd jezelf uit de mentale gevangenis

Je vergelijken met anderen, doorploeteren op een pad dat niet het jouwe is, voornamelijk rationeel keuzes maken, dingen doen ‘zoals het hoort’: het zijn allemaal voorbeelden van een manier van werken die jou meer kwaad dan goed doet. De juridische wereld staat bol van conformisme. Na wat pijnlijke ervaringen met ‘jezelf zijn’ laat je het vaak wel uit je hoofd om afwijkend te zijn en uit de pas te lopen… Bevrijd jezelf uit de mentale gevangenis!

Na meer dan 10 jaar advocatuur ken ik het klappen van de zweep. In 2014 werd ik geconfronteerd met een burn-out, als een sluipmoordenaar. Mijn hang naar controle werd een illusie van beheersing; een schijngevoel van controle.

Strijden voor een rechtvaardiger wereld is natuurlijk een goede zaak, zolang je invloed kunt uitoefenen. Maar je verzetten tegen onvermijdelijke onrechtvaardigheid is een recept voor frustratie. Een typisch voorbeeld van vastdenken. Van een probleem een ramp maken.

Omdenken begint altijd met die feiten te accepteren die je niet veranderen kunt. Soms is het leven oneerlijk. Die wetenschap accepteren geeft rust. Soms sta je niet vooraan als het geluk wordt uitgedeeld. In dat geval, lik je wonden. Maar soms ook wel. In dat geval, tel je zegeningen.

Je altijd maar aanpassen wordt uiteindelijk een vorm van vechten voor jezelf in een te krappe verbinding, in iets wat niet goed voelt. Je gaat je zo manoeuvreren dat je het nog wel even volhoudt… Het is tijd om nu voor jezelf te kiezen! Het leven kent geen beperkingen, behalve degene die je zelf maakt. 

Het grind knispert niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger maar dat betekent niet dat we maar gelijk moeten gaan asfalteren. Flinke bosbranden leveren vruchtbare grond op.

Het vak van advocaat vraagt immens veel van de mens. Het is next level qua druk. 

Autonomie maakt de corporate wereld beter behapbaar, evenals een goede dosis relativeringsvermogen en stressbestendigheid.

Veerkrachtig zijn is een waardevolle eigenschap, want het helpt je om proactief te zijn in veranderende omstandigheden.

Als coach help ik je graag om onder meer je veerkracht, relativeringsvermogen en stressbestendigheid te vergroten.

Growth Mindset (= freedom) versus Fixed Mindset (= limiting)

Heb jij een fixed mindset of een growth mindset? Herken je jezelf in model 1 (gedragsmodel) of in model 2 (leermodel)*?

Model 1 – gedragsmodel (reageren): defensief gedrag, niet leren, gesloten mind

  1. Controle willen houden;
  2. Willen winnen, niet willen verliezen, van mening alles te moeten weten;
  3. Gezichtsverlies beperken;
  4. Rationeel blijven.

Model 2 – leermodel (herkaderen): open mind, herkaderen en (zelf)reflectie

  1. Valide informatie (klopt de informatie en mijn interpretatie daarvan?);
  2. Vrije, goed geïnformeerde keuze (weet ik wel alles wat ik moet weten om te kunnen kiezen?);
  3. Intern commitment om te leren en compassie.

Tijdens een coachtraject maak ik bij mijn coachees de verschuiving van een fixed mindset naar een growth mindset of ik verstevig de growth mindset die al aanwezig is bij de coachee. Mijn leven is in tien jaar tijd veranderd van “snoeihard werken en geleefd worden” naar “een authentiek leven in flow”. En dat gun ik jou ook! Mijn geheim? Een verandering van mindset; je mindset is allesbepalend en heeft invloed op alles: van je business en investeringen die je doet, tot de manier waarop je je kinderen opvoedt en je stressniveau en algehele welzijn. Mindset kan je leven maken of kraken en je bent zelf de regisseur van je eigen leven. Van verdoven naar voelen; van verspillen naar verrijken; van vergelijken naar vrijheid. De grootste persoonlijke redding is de bevrijding van een negatief zelfbeeld door het creëren van een zuivere reflectie.

Over-thinking: the art of creating problems that don’t exist

Niet de gebeurtenissen in ons leven veroorzaken een gevoel. Het zijn je gedachten over een gebeurtenis die bepalen hoe je je voelt. Daarin zit een enorme vrijheid. Het geheim van geluk is vrijheid. Het geheim van vrijheid is moed. Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je niet kunt accepteren. De pessimist ziet moeilijkheden in iedere kans. De optimist ziet kansen in iedere moeilijkheid. Je bent er nog niet, maar je bent dichterbij dan gisteren. Wanneer je focust op resultaat, zul je nooit veranderen. Wanneer je focust op verandering, zul je resultaat zien. Je kunt niet meer worden dan jezelf. Je kunt wel meer jezelf worden. Je bent niet het product van je omstandigheden. Je bent het product van je beslissingen. Wees de baas over je gedachten, anders worden gedachten de baas over jou. Het geeft niet dat het bereiken van je doelen inspanning kost, zo bouw je uithoudingsvermogen op. Dankbaarheid maakt je veerkrachtiger in het omgaan met tegenslagen. Het onderkennen van het goede dat je al hebt in je leven, is de basis voor alle overvloed. Mijn ambitie heb ik omarmd, want ik hou van werken, echter zonder mijn privéleven is succes niks waard. Daarom heb ik mijn balans zelf gecreëerd. Een zoektocht naar authenticiteit in optima forma; ik kreeg een helder overzicht van “drijvers”, “zinkers” en “triggers” en voel me een herboren mens. Succes is doen wat je gelukkig maakt! Niets mooier dan je passie volgen én hier een waardevolle onderneming in hebben.

Op gebeurtenissen heb je vaak geen grip. Als je daarmee in gevecht gaat, kun je alleen maar verliezen. Hoe anders is dat voor je gedachten. Die kun je leren sturen. En daarmee stuur je dus ook je gevoel. Welk verhaal vertel jij jezelf? We lijden vaker in onze verbeeldingen dan in de werkelijkheid. De omstandigheden zijn zoals ze zijn, maar je kunt zelf je reactie bepalen op wat er gebeurt. Als volwassene kun je drie dingen leren van een kind: je zonder reden gelukkig voelen, iets met volle overgave doen en precies aangeven wat je wilt.

Life is like a roller-coaster, it has it’s ups-and-downs. It’s your choice to scream and enjoy the ride!

* Chris Argyris was een Amerikaans bedrijfskundige en emeritus hoogleraar van de Harvard Business School en algemeen bekend door zijn werk over lerende organisaties, later opgenomen in de bestseller The Fifth Discipline van Peter M. Senge.